Succé när Cykelhjältarna lanserades i Sverige: ”Ska bli en nationell angelägenhet”

Det nationella skolprojektet Cykelhjältarna har nu smygstartat. Fyra skolor i fyra städer blev först ut i Sverige med att genomföra projektet som ska få barn att cykla mer.
– Lanseringen blev en succé! Nu är det dags för resten av landets skolor, säger Klas Elm, initiativtagare till projektet.

Cykelhjältarna är ett nationellt skolprojekt initierat av branschorganisationen Svensk Cykling. Målet är att få fler barn att cykla mer, för hälsan, miljön och glädjen. Projektet riktar sig till fjärdeklassare i hela landet.

– Vi vill slå ett slag för cyklingens positiva effekter på hälsan och miljön och att det är kul att cykla. Ambitionen är att projektet ska få fler elever att cykla mer. Men också att lärare, föräldrar och politiker får upp ögonen för cykling och att något görs åt barns möjlighet att kunna cykla till skolan, säger Klas Elm, ordförande Svensk Cykling.

Under förra veckan smygstartades projektet i fyra skolor i städerna Sundsvall, Göteborg, Malmö och Stockholm. Över 100 elever har fått lära sig mer om cykelns historia, vikten av att röra på sig och varför det är bra för miljön att cykla. Områdespoliser har pratat om trafikregler, trafikvett och vilka krav lagen ställer på själva cykeln. Lokala cykelklubbar har visat upp cykelkonster och eleverna själva har fått testa praktiska cykelövningar.

– Det roligaste idag var att träna på att balansera med cykeln, det var väldigt svårt. Jag cyklar rätt ofta, och tycker att det är det bästa sättet att ta sig fram, det går snabbt och är roligt, säger Agon Recica, en av eleverna som genomförde Cykelhjältarna.

– Alla har inte cykel, så det är jättebra att eleverna får pröva på att cykla. Cykling på schemat, det vore något det, säger Marie-Louise Jervelycka, lärare på Nytorpsskolan i Göteborg där Cykelhjältarna hälsade på.

Efter alla moment blev barnen utsedda till Cykelhjältar och belönades med t-shirt, klistermärke samt serietidningen Cykelhjältarna, skapad av den kända serietecknaren Joakim Lindengren.

Nu är det dags för nästa steg i projektet – att öppna upp för resten av landets skolor. Cykelhjältarna är utformat som ett stipendium som alla skolor har möjlighet att söka. Förhoppningen är att projektet ska bli en nationell angelägenhet.

Högupplösta bilder i zip-fil finns att ladda ner här: http://www.welcom.se/petter/cykelhjaltar.zip Barnens målsman har godkänt publicering av bilderna. Namn på barnen på bilderna är detsamma som filnamnen. Bilderna får endast användas i samband med artiklar rörande Cykelhjältarna. Uppge foto: Per Nylander, Penylbild

En kommentar till “Succé när Cykelhjältarna lanserades i Sverige: ”Ska bli en nationell angelägenhet””

 1. Mikael Håkansson skriver:

  Kan man få ett ex av Cykelhjältarna?

  Mvh

  Mikael Håkansson
  Brandholmsv 1,1111
  61162 Nyköping

Lämna en kommentar