Premiär för stort cykelprojekt i landets skolor

Nu ska landets skolelever bli cykelhjältar. På torsdag 6 maj inleder Svensk Cykling sitt nationella cykelprojekt Cykelhjältarna. Målet är att fler ska börja ta cykeln till och från skolan – för hälsan och miljön, men också för glädjen.
– Vi vill utbilda och inspirera elever i hela landet att cykla mer, säger Klas Elm, ordförande Svensk Cykling.

Klass 4 A i Matfors Skola i Sundsvall blir den 6 maj först av alla med att genomföra cykeldagen Cykelhjältarna. Eleverna kommer bland annat att få lära sig om trafikvett, miljövinsten med cykling och varför det är så hälsosamt för kroppen att cykla. Dagen avrundas med praktiska cykelövningar på en rolig hinderbana. Projektets främsta uppgift är att få elever i landet att cykla mer.

– Dagens barn är morgondagens vuxna. Därför är det jätteviktigt att vara ute i skolan och förse dem med kunskap och lust för hur man på ett naturligt och enkelt sätt får en sund vardagsmotion, samtidigt som man är snäll mot vår planet, säger Klas Elm.

Cykelhjältarna inleds under maj med att besöka fyra skolor fördelade över Sundsvall, Göteborg, Malmö och Stockholm. Nästa steg är att resten av landets skolor själva ska ansöka om att få genomföra Cykelhjältarna.

– Vi vill gärna komma igång med projektet i alla städer, men eftersom vi bistår med material, hjälp och lånecyklar, börjar vi lugnt för att sedan accelerera. Vår förhoppning är att cykelprojektet blir en nationell angelägenhet och att ansökningarna ramlar in från hela landet.

Efter avslutad cykeldag får eleverna en serietidning med de nya superhjältarna Cykelhjältarna i handlingen samt en Cyklehjältarna-t-shirt.

– Men tanken är ju att eleverna efter cykeldagen ska ha insett nyttan och nöjet med att cykla, samtidigt som de får bättre koll på hur man cyklar säkert i trafiken. Vi är övertygade om att det är vad många av våra barn behöver – en sundare livsstil med hälsosam motion varje dag.

Cykelhjältarna kommer till Göteborg 7 maj, Malmö 10 maj och Stockholm 12 maj.

Pressen är välkommen att närvara. Om ni önskar att fotografera under arrangemanget, vänligen tag kontakt med Joakim Stenberg för närmare information om tillstånd etc. Joakim Stenberg, projektledare för Cykelhjältarna, 0708-97 67 56

En kommentar till “Premiär för stort cykelprojekt i landets skolor”

  1. [...] Svensk Cykling hemsida finns ett pressmeddelande med kommentarer från ordförande Klas [...]

Lämna en kommentar